Restauratie Cristina di Trajectum

22 april 2012 By admin Weblog

Cristina di Trajectum, de Venetiaanse gondel, is sinds de aankoop grondig gerenoveerd. De staat van de gondel was ondanks haar leeftijd bijzonder goed. Gestart is met het afkrabben van de typerende zwarte lak. Een flinke klus te weten dat de gondel ruim 11 meter lang is. In een loods in Aalsmeer zijn vele uren gespendeerd om deze klus te klaren, zie hieronder de diverse foto’s!

Na het afkrabben van de zwarte lak is een plan opgesteld om de gondel weer in volle glorie te herstellen. Zo moesten verschillende ‘gangen’ (planken aan de buitenkant) boven de waterlijn vervangen worden, de boot weer waterdicht gemaakt worden en het achtersteven gereconstrueerd worden. Vermoedelijk is het achtersteven bij een eerder transport vernield voor de aankoop. Het achterste gedeelte dat ‘lama di poppa’ genoemd wordt, was al eerder afgebroken. Bij de aankoop van de gondel was het nog wel aanwezig. Echter tijdens het uit het water halen viel juist dat gedeelte in het water. Na enkele maanden is er een heuse duiker aan te pas gekomen om het onderdeel boven water te vissen!

Nadat de gondel volledig hersteld was, kon er geschuurd en gelakt worden. Maar liefst zeven(!) lagen moesten er aan te pas komen om de gondel te beschermen tegen weersinvloeden. Uiteindelijk is Cristina di Trajectum weer volledig in haar volle glorie. U kunt spreken van een complete makeover!


Leave a Reply

* fields required